Vissen

Als een vis in het water

Koi - sierkarpers

Een belangrijk deel van ons werk bestaat uit behandelen van koi. Deze sierkarpers worden meestal thuis door ons onderzocht, zodat wij ook een goed beeld krijgen van de vijver, de filter, de visbezetting en de waterkwaliteit. Toch is het ook mogelijk om met een vis naar de praktijk te komen. Zorg dan voor goed transport van de vis in een speciale viszak met niet te veel water en veel lucht. Vul een schoon flesje met vijverwater, zodat wij ook de waterkwaliteit kunnen beoordelen.

Naast controle van de vijver en de waterkwaliteit controleren wij standaard op parasieten. Daarvoor maken wij een afstrijkje van de slijmhuid van de vis en bekijken dit onder de microscoop. Pas daarna richten wij onze aandacht op de individuele zieke vis. Uiteraard hebben wij alle medicijnen bij ons om direct een behandeling te starten.

Wanneer het nodig is kunnen wij het mobiele röntgenapparaat of de mobiele echo meenemen. Daarmee kunnen zwemblaasproblemen, botbreuken, hartproblemen of tumoren worden gediagnosticeerd. Probeer daarom bij de beschrijving van de problemen zo duidelijk mogelijk te zijn, zodat wij de noodzaak voor aanvullende diagnostiek zo goed mogelijk kunnen inschatten.

Veel van de benodigde laboratoriumonderzoeken voor koi kunnen wij in ons eigen laboratorium uitvoeren. Zo kunnen wij een bacteriologisch onderzoek doen om te bepalen welke antibiotica gebruikt kunnen worden bij een bacteriële infectie. Ook kunnen we een wateronderzoek doen om de bacteriedruk van uw vijver te bepalen. Daarnaast hebben we een eigen PCR apparaat om op KHV (Koi Herpes Virus) en CEV (Carp Edema Virus / slaapziekte) te testen. Hiermee hebben we binnen 2 uur we een betrouwbare uitslag!

Bijzondere ingrepen bij vissen

Soms kruisen zeer bijzondere gevallen ons pad. Zoals zoetwaterroggen of bijzondere meervallen die vreemde voorwerpen opeten. Dan wordt van ons verwacht dat we inzicht in de anatomie van de verschillende vissoorten hebben. Dit moet men zien als het verschil tussen een paard en een koe, deze zijn anatomisch niet hetzelfde, net zoals een koi en een meerval. Kijkt u eens naar de bijzondere foto’s van de verschillende diersoorten, of naar de koi met de beugel!

Bekijk hier onze opname faciliteiten voor de koi.

Weetjes en feiten

koi-in-water

Koi kunnen 30 jaar oud worden. Ze kunnen een lengte bereiken van meer dan 1 meter en wegen dan tot 12 kg. Grote Koi zijn zeldzaam, maar met name in Japan komen ze toch veelvuldig voor.

Koi zijn ook bekend als water varkens, omdat ze vrijwel alles eten. En ze willen ook véél eten! Een koi kan tot 2% van zijn lichaamsgewicht per dag consumeren, wat voor een vis indrukwekkend is.

Onze missie Zorg & welzijn

vision

Met welzijn wordt bedoeld dat het lichamelijk, geestelijk en sociaal goed gaat met een persoon. Ditzelfde geldt voor een dier. Wij zetten ons in voor de zorg en welzijn van het dier. Ook de eigenaar, welke verantwoordelijk is voor de dagelijkse zorg van het dier, staan we bij met raad en daad. Zo ontstaat een driehoeksverhouding (overigens één van de sterkste vormen in de natuur). Dat is onze missie!

Bekijk onze paardenkliniek

Wanneer u vragen heeft of een afspraak wilt maken, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.
Wij zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdagochtend van 8.00 tot 12.00 uur.